Het Innovatienetwerk maakt dagdelen op maat voor een van onze aandachtsgebieden: van ik naar wij.
Tijdens gesprekken met collega’s ontdekken we dat er veel behoefte is om te delen en om eens een kijkje te nemen op andere colleges om inspiratie op te doen over de aanpak van onderwijsinnovatie.
Heb je behoefte om eens te gaan ’ gluren bij de buren ’ ? Heb je zelf een mooi voorbeeld van innovatie wat je wilt delen? Laat het weten en reageer!
Van ik naar wij. Innovaties delen en bij elkaar in ‘de keuken’ kijken.
gluren bij de buren van Prinsentuin College dinsdag 3 december 2013 In het strategisch marketingplan 2010-2015 gaat Prinsentuin College MBO voor ‘natuurlijk ondernemerschap’. Om echt ‘natuurlijk ondernemend’ te zijn, moest er nog heel wat gebeuren op het terrein van onderwijs, organisatie en professionalisering. Om dit te kunnen realiseren ging Prinsentuin Breda op zoek naar mogelijkheden om de diverse veranderingen zo op elkaar te laten aansluiten dat zij behapbaar zouden zijn voor de school en elkaar zouden versterken. Het ging met name om de implementatie van een nieuw onderwijsconcept Content Competent 2.0, de invoering van resultaatverantwoordelijke teams (met de bijbehorende veranderingen in het leiderschap) en de versterking van houding en gedrag van docenten in de richting van ‘natuurlijk ondernemerschap’. Besloten is om dit veranderproces te versterken door ‘onderzoekend innoveren’, met als belangrijkste vraag: hoe kunnen we het ‘natuurlijk ondernemerschap’ van docenten versterken? Ardie van Honk (projectleider Content Competent 2.0) en Marianne Steenvoorde (adviseur en onderzoeker van KPC Groep) bieden een kijkje in de keuken van dit complexe innovatieproces, met nadruk op dilemma’s en succesfactorenDatum woensdag 15 januari 2014Tijd van 15.00 uur tot 17.00 uurFrankenthalerstraat Bredainschrijven? a.bok@rocwb.nl
Er zijn allerlei leuke reacties binnen gekomen over ‘gluren bij de buren’. Voor collega’s Prinsentuin college is er Gluurbijdebuurdag samengesteld! We gaan een kijkje in keuken nemen bij MBO Oosterhout!Vitalis zet de deuren ook wijd open om ons te informeren over VIP! Bedankt collega’s helemaal TOP!
Op 24 oktober 2013 willen we met een aantal collega’s een bezoek brengen aan de netwerkschool te Velp. Annelies Bok heeft een interessante middag voor ons georganiseerd waar de volgende onderwerpen aan de orde komen:• cultuuromslag door een andere manier van werken• samenwerking bedrijfsleven in en om de school• flexibel leren• ondernemerschapWe vertrekken om 12.00 uur en zijn rond 17.30 uur weer in Breda. Je kunt ook op eigen gelegenheid reizen. interesse maila.bok@rocwb.nl
Afgelopen dinsdag heeft Rianne Nefs een kijkje in de keuken gegeven hoe POP’s en PAP’s ingezet worden bij het Kellebeek College. De collega’s Prinsentuin college zijn enthousiast en willen graag nog meer ervaringen horen over deze instrumenten. Wie wil delen?
Vrijdag 19 April om 11.00 uur organiseren we een tweede bijeenkomst over de visie en aanpak van de netwerkschool. De netwerkschool heeft een andere insteek dan de traditionele school. De naam Netwerkschool slaat zowel op de interne als externe organisatie van de school. Intern betekent het dat de school georganiseerd is als een flexibele en dienstverlenende netwerkorganisatie. Het onderwijs speelt in op de individuele wensen en leerstijlen van de student. Studenten hebben de mogelijkheid in hun eigen tempo te leren. Zitten blijven is er dus niet bij. Het onderwijs is modulair opgebouwd en iedere student heeft een persoonlijk begeleider. Studenten krijgen de mogelijkheid om 50 weken per jaar onderwijs te volgen. In plaats van de gangbare 40 weken is de school dus 50 weken geopend. De studenten nemen, net als werkenden in onze maatschappij, in overleg vakantiedagen op. Iedere student krijgt een laptop in bruikleen, zodat zij ‘anywhere, any place’ kunnen leren.wil je bij deze kennisdeling aanwezig zijn? Laat een reactie achter!
Vandaag met collega’s @PrinsentuinMBO wezen ‘gluren’ bij de netwerkschool in Boxmeer. Inspirerend verhaal over vinken en vonken. Van onderstaande reactie ga ik vonken!reactie Diane Kattevilder: Dank aan iedereen die bij deze dag betrokken was, maar vooral aan Annelies: verbinden en je verbonden voelen geeft energie!
– Presentatie Flash door Marco Verschure- Rondleiding MBO OosterhoutPresentatie Innovatief zorgonderwijs Zorgboulevard door Joachim FranssenLunch bij Cingel College (MBO Horeca, toerisme, facilitair, brood banket)Na de lunch een kijkje in hun keuken Ontwikkelingen Multimove door Jeff Mahieu,Loes Brouwers, rekenportaal Stimmit Voor meer informatie neem contact met ons op!
Op maandag 22 april zijn we welkom bij de tijdelijke locatie van het Stedelijk Gymnasium in Breda. Een docent laat ons zien hoe het hier gaat. Activerende didactiek op het Stedelijk Gymnasium BredaAltijd gemotiveerde leerlingen op het Stedelijk Gymnasium? Slim dus intrinsiek gemotiveerd? Nee hoor, echt niet! Ook op een categoriaal gymnasium is het belangrijk om leerlingen uit te dagen. Ze kunnen een hoog tempo aan en ook het niveau van de leerstof mag hoog zijn. Daar liggen kansen voor docenten! Met activerende werkvormen proberen we leerlingen aan te zetten tot kennisconstructie om daarmee te voorkomen dat ze onderuit hangend de les uitzitten. Zonder dat je uit het klaslokaal naar de computerruimte moet, kun je in de klas al veel bereiken. Geef bijvoorbeeld leerlingen enkele zinnen en laat ze de regels voor het lijdend voorwerp maar formuleren. Laat leerlingen in discussie gaan over de beste aanpak van een taalprobleem en laat ze daar een presentatie over houden. Een quiz in groepen om de voorkennis te activeren. Er is veel mogelijk en ik ga daarover graag met jullie in gesprek. Ik laat jullie vooral kennis maken met enkele van deze werkvormen, zodat jullie ervaren wat het met je doet om op zo’n manier aan het werk te gaan.Ik hoop velen van jullie te zien; jullie zijn van harte welkom! Karin-Ruth Verschuren, docent Nederlands / coachGeef je op voor Gluren bij de Buren door een mailtje te sturen naar b.vanwitteloostuyn@rocwb.nl.Voor meer info, bel: 9279.Op maandag 22 april treffen we elkaar bij het Stedelijk Gymnasium van 15.00 – 16.30 uur. Adres: Biesdonkweg 33, Breda (let op: verkeerssituatie gewijzigd vanaf de Randweg Noord).Gluren bij de Buren wordt georganiseerd door het Innovatienetwerk en de ROC Academie.